بیمه مسئولیت پزشکان

بیمه مسئولیت پزشکان

پزشکی ازجمله مشاغلی است احتمال رخ دادن اشتباهات حرفه‌ای در آن بسیار زیاد است؛ هر پزشک ممکن است حداقل یک‌بار در طول دوران حرفه‌ای کار خود، تشخیص اشتباه داده، داروی غلطی تجویز کرده و یا در فرایند درمان بیمار دچار مشکل شود. در این صورت باید راهی برای جبران این سری از اشتباهات وجود داشته باشد. حرفه‌های مرتبط با پزشکی از آنجا که مستقیماً با جان و مال افراد سر و کار دارند از پرریسک‌ترین مشاغل هستند که علاوه بر فشار کاری، استرس روحی و روانی زیادی را متحمل فعالان این قشر می‌کند. علاوه بر این خطرات ناشی از اشتباه فردی ممکن است خساراتی جبران‌ناپذیر را منجر شود. بیمه مسئولیت می‌تواند عامل مهمی در افزایش امنیت خاطر و جبران خسارات داشته باشد.

بیمه مسئولیت پزشکان یکی از انواع بیمه مسئولیت حرفه‌ای است. در این بیمه هر مسئولیتی که مطابق قانون، پزشک در برابر بیماران خود دارد مطابق بیمه‌نامه به شرکت بیمه منتقل می‌شود و بیمه‌گر در مواقع نیاز پاسخگو خواهد بود. مواردی مانند اشتباهات و خطاهای پزشکی جزو پوشش‌های این بیمه قرار می‌گیرند. درصورتی‌که پزشکی اقدام به مداوای بیماری کند یا دستور مداوای وی را دهد، حتی اگر این کار با رضایت بیمار یا ولی قانونی او باشد، بیمه مسئولیت پزشکان مطابق بیمه‌نامه مسئولیت پزشک را در قبال بیمار به عهده خواهد گرفت.

درخواست مشاوره

مرحله 1 از 2

هم اکنون بی درنگ، به زندگی خود سامان دهید

همراه گرامی در صورتی که نسبت به نوع بیمه مورد نظر و جزییات آن آگاهی کافی داشته و نیازی به خدمات مشاوره بیمه بین ندارید و یا بعد از دریافت خدمات مشاوره تصمیم نهایی خود را گرفته اید، این امکان برای شما مهیا شده است تا بصورت آنلاین نسبت به انعقاد قرارداد اقدام نمایید. بیمه بین در کنار شما خواهد بود.

بیمه مسئولیت پزشکان چیست

بیمه مسئولیت پزشکان، زیرمجموعه بیمه مسئولیت حرفه‌ای است. بیمه گر با امضای بیمه‌نامه مسئولیت پزشکان ، پوشش بیمه ای و قانونی مسئولیت پزشک در قبال بیماران را فراهم می‌کند. بیمه‌گر در شرایط ریسک های تحت پوشش بیمه مسئولیت پزشکان پاسخگو خواهد بود. می توان گفت که با بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان، استرس شغلی آن ها در برابر اشتباهات حرفه ای نظیر اشتباه در تشخیص بیماری، تجویز دارو و حتی فشار و دغدغه ریسک جانی بیماران کاهش خواهد یافت.

خسارات تحت پوشش بیمه مسئولیت پزشکان

در صورت بروز حوادث زیر که ناشی از مسئولیت پزشکان باشد ، شرکت بیمه گر پرداخت خسارت مربوطه را تقبل می کند:

الف ) خسارت نقص عضو : اگر بیمار به دلیل خطا یا قصور پزشک معالج دچار نقص عضو گردد، بیمه‌گر طبق بیمه نامه مسئولیت پزشکان ، غرامت مربوطه را به او تا سقف تعهد تعیین شده توسط پزشک معالج پرداخت می کند.

ب) خسارت فوت : اگر حین اقدامات پزشکی، بیمار به دلیل خطا یا قصور پزشک جان خود را از دست بدهد ، مبلغ غرامت معادل دیه ماه های حرام به ورثه او از طرف بیمه‌گر پرداخت خواهد شد.

ج) هزینه های پزشکی صدمات جسمی یا روانی وارده بر بیمار از طرف پزشک براساس رای مراجع ذی صلاح

خسارت هایی که خارج از پوشش بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان هستند

الف) در صورت عدم هوشیاری پزشک یا پیراپزشک در اثر مصرف مواد مخدر، الکل یا داروی خواب آور حین مداوای پزشک که منجر به بروز خسارت گردد.

ب) درصورت تحقق عملی خارج از وظایف شغلی و صنفی پزشک و پیراپزشک

ج) اقدامات خارج از ضوابط یا قوانین جاری پزشکی توسط پزشک یا پیراپزشک

د) هرگونه بیهوشی خارج از محیط بیمارستان و درمانگاه

ه) صدمات ناشی از تشعشات هسته ای و یونیزه یا پرتوهای انرژی مگر این که استفاده از این موارد جزوی از روند معالجه باشد.

و) پزشک یا پیراپزشک عمدا سبب بروز حادثه و خسارت گردد.

طبقه بندی مشاغل پزشکی در بیمه مسئولیت پزشکی

طبقه بندی های مربوط به بیمه مسئولیت پزشکان در چهار گروه عمده جای می گیرند :

طبقه یک : جراح و متخصص زنان و زایمان، جراحان عمومی، متخصصان بیهوشی و ارتوپدی

طبقه دوم: جراح و متخصص مغز و اعصاب، جراح و متخصص قلب، متخصص چشم، متخصص جراحی پلاستیک و ارولوژی

طبقه سوم: جراح و متخصص گوش و حلق و بینی، جراح دندان و لثه ، متخصص پوست و اطفال

طبقه چهارم: متخصصین غیرجراح، پزشک عمومی ، داروساز ، دندانپزشک، متخصص رادیولوژی، میکروبیولوژی و آندوسکوپی

طبقه بندی مشاغل در بیمه مسئولیت پیراپزشکی

شرکت بیمه گر،طبقه بندی های شغلی زیر را در حوزه بیمه مسئولیت پیراپزشکان مطرح می نماید:

الف) ماماهای دارای مطب مستقل

ب) ماماهای شاغل در بیمارستان، دندانپزشکان و بهداشت کاران دهان و دندان

ج) کارشناس ارشد و تکنسین های بیهوشی، کارشناسان فیزیوتراپی، پرستاران، بهیاران شاغل در کلیه بخش های دیالیز،اورژانس و سوپروایزرهای CCU، ICU

د) بهیاران و پرستارها، تکنسین های اتاق عمل، پرستاران و بهیاران اتاق عمل، سوپروایزرهای آموزشی

ه) تکنسین‌های رادیولوژی،سی تی اسکن و کارشناسان و تکنسین‌های آزمایشگاه، داروخانه و تکنسین های MRI، سی تی اسکن و کمک بهیاران CSR

محاسبه حق بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان

حق بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان براساس عوامل زیر تعیین می گردد:

الف ) نوع طبقه بندی تخصص پزشک و پیراپزشک و حوزه کاری او : تفاوت در طبقه بندی های شغلی در بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان به میزان ریسک رو در روی هر یک از این اشخاص مربوط است هرچه این میزان ریسک شغلی بیشتر باشد، حق بیمه مسئولیت وی نیز کمتر می گردد.

ب) سقف پوشش های انتخابی پزشک یا پیراپزشک به عنوان بیمه‌گذار

ج) تخفیف های درنظر گرفته شده برای بیمه‌نامه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان

تخفیف بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان

شرکت های بیمه‌گر تخفیف های مختلفی برای بیمه مسئولیت پزشکی و پیراپزشکی در نظر می گیرند :

الف) در صورت دارا بودن بیمه‌نامه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان و عدم خسارت در مدت اعتبار آن تفاوت در طبقه بندی های شغلی در بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان به میزان ریسک رو در روی هر یک از این اشخاص مربوط است هرچه این میزان ریسک شغلی بیشتر باشد، حق بیمه مسئولیت وی نیز کمتر می گردد. درصد تخفیف های زیر بر حق بیمه در هنگام تمدید بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان اعمال می گردد

ب) تخفیف خرید نقدی بیمه‌نامه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان :10 درصد

ج) تخفیف های ویژه دوره ای و مناسبتی که برخی شرکت های بیمه‌گر ارائه می کنند.

د) تخفیف های خرید گروهی بیمه‌نامه مسئولیت پزشکی و پیراپزشکی

مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه مسئولیت حرفه ای پزشکان و پیراپزشکان

بیمه‌گزار به محض اطلاع از بروز خسارت حداکثر ظرف 5 روز اداری می تواند به صورت مکتوب به شرکت بیمه گر موضوع را اعلام نموده و با ارائه مدارک زیر، درخواست رسیدگی به خسارت تحت پوشش بیمه مسئولیت پزشکی و پیراپزشکی داشته باشد.

الف) اولین برگه احضاریه یا اخطاریه بیمه‌گزار

ب) رای هیئت بدوی نظام پزشکی

ج) تصویر برابر اصل برگه بازجویی

د) گواهی فوت و تاییدیه پزشکی قانونی در صورت فوت بیمار

ه) کپی برابر اصل شکواییه وراث بیمار در صورت فوت

و) کپی کارت ملی متوفی ، مصدوم و بیمه گزار

ز) گواهی حصر وراثت بیمار متوفی

ح)کپی برابر اصل رای دادگاه مبنی بر محکومیت بیمه‌گزار

ط) تصویر برابر اصل شده پروانه پزشکی

ی) کارت ملی پزشک

سوالات متداول بیمه مسئولیت حرفه ایی پزشکان

بیمه مسئولیت برای پزشکان و پیراپزشکان اجباری نبوده ولی داشتن این بیمه نامه می تواند برای تمامی پزشکان و پیراپزشکان اطمینان خاطری برای خسارت های پیش بینی نشده شغلشان باشد. چراکه با توجه به مزایای این بیمه نامه می تواند کمک بزرگی برای زمانی که اتفاقی بیافتد باشد.

قیمت و نرخ بیمه مسئولیت پزشکان بر اساس نوع تخصص پزشک و یا پیرا پزشک متفاوت بوده و قیمت نهایی آن بر اساس سقف تعهدات درخواستی وی محاسبه می شود.

بر اساس ماده 11 شرایط عمومی بیمه مسئولیت حرفه ای پزشکان مصوب شورای عالی بیمه چنانچه فوت یا نقص عضو و یا صدمه روانی وارد شده به بیمار در زمانی اتفاق افتاده باشد که پزشک در آن زمان دارای بیمه مسئولیت حرفه ای پزشکان بوده باشد تا چهار سال پس از تاریخ پایان بیمه نامه میتوان اعلام خسارت کرد و از شرکت بیمه خسارت دریافت کرد . این مقدار را با خرید کلوز مربوطه میتوان تاشش سال هم افزایش داد .

طبق قوانین شرع دیه فوت زن نصف دیه مرد است و در رابطه با دیه اعضای بدن تا زمانیکه دیه زن ثلث دیه مرد باشد مساوی و چنانچه دیه زن از ثلث یا یک سوم دیه بیشتر شود مبلغ دیه به نصف کاهش می یابد .
اما بر اساس ماده 551 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 و رای دیوان عدالت اداری سال 1398 دیه زنان و مردان به طور کامل مساوی شد ه است ، با این توضیح که مقصر حادثه بر اساس قانون شرع نصف دیه یا دیه شرعی را پرداخت میکند و تفاوت دیه توسط صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت خواهد شد. بنابراین با توضیح فوق چنانچه یک بیمار خانم به دلیل اشتباه پزشک فوت نماید و پزشک مسئول شناخته شود نصف دیه در تعهد پزشک و الباقی در تعهد صندوق تامین خسارت های بدنی است . بدیهی است تعهد بیمه مسئولیت حرفه ای پزشکان برابر با تعهد بیمه گذار بیمه نامه و معادل نصف دیه خواهد بود .

1-اولین برگه احضاریه یا اخطاریه بیمه گذار
2- کپی برابر اصل برگه های بازجویی
3- رای هیات بدوی نظام پزشکی
4- کپی برابراصل شکواییه وراث ( در صورت فوت )
5- در صورت فوت بیمار گواهی فوت و نظریه پزشکی قانونی
6- کپی برابر اصل رای دادگاه مبنی بر محکومیت بیمه گذار
7- کپی کارت ملی مصدوم یا متوفی و بیمه گذار
8- در صورت فوت بیمار گواهی حصر وراثت
9- کپی برابر اصل پروانه طبابت و کارت ملی پزشک

خیر ، محدوده جغرافیایی این بیمه نامه فقط در محدوده جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران معتبر است ، و در خصوص مسئولیت حرفه ای بیمه گذار در خارج از محدوده مذکور بیمه گر هیچ گونه تعهدی ندارد .

قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 در مواد 495 الی 497 به مسئولیت پزشکان پرداخته است ، طبق ماده 495 پزشک اگر مرتکب تقصیر گردد حتی اگر قبل از درمان از بیمار برائت گرفته باشه در برابر بیمار ضامن است و باید دیه پرداخت کند و طبق تبصره یک همان ماده در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هرچند برائت أخذ نکرده باشد. در واقع صرف اخذ برائت موجب رفع مسئولیت پزشک نمی شود و هرگاه پزشک در راستای معالجه مرتکب تقصیری شود و از تقصیر او زیانی به بیمار برسد ، مسئول است و اخذ برائت تاثیری بر مسئولیت او ندارد . شرط برائت تا زمانی موثر و نافذ است که پزشک در انجام اعمال خود مرتکب تقصیر و خطایی نشده باشد .
بنابر این هر چند تحصیل برائت از بیمار یا ولی او در قانون مجازات اسلامی جدید پیش بینی شده است لیکن در عمل تاثیری در معافیت پزشک از مسئولیت نخواهد داشت و برائتی که در قانون جدید از آن یاد شده است تنها فایده آن در مرحله اثبات وجابجایی بار اثبات است ؛ بدین صورت که هرگاه پزشک از بیمار یا ولی او برائت اخذ نموده باشد ، بار اثبات تقصیر و به تبع آن مسئولیت پزشک ، بر عهده ی بیمار قرار خواهد گرفت .

بله ، تمام مراکز درمانی که پزشک در آنها فعالیت میکند از قبیل مطب ، درمانگاه ، بیمارستان و … با آدرس های مختلف در داخل ایران مشمول تعهدات بیمه نامه خواهند بود .

بیمه مسئولیت برای پیراپزشکان یکی از انواع بیمه نامه های مسئولیت می باشد، که یکی از زیر مجموعه های آن داشتن پوشش برای پرستاران می باشد.

اگر پزشک بیمه گذار بیمه نامه مسئولیت پزشکان، در طول مدت داشتن بیمه نامه مسئولیت خسارتی را از شرکت بیمه دریافت نکند می‌تواند از سابقه تعداد سال‌های عدم خسارت خود در زمان تمدید بیمه مسئولیت خود استفاده نماید. میزان تخفیف بر اساس تعداد سال‌های عدم خسارت بیمه گذار مشخص می‌شود.

بله  اگر پزشک بیمه گذار دارای مدرک معتبر دانشگاهی برای دوره های خدمات زیبایی داشته باشید با پرداخت حق بیمه اضافی می توانید پوشش زیبایی را در برخی از شرکت های بیمه از جمله بیمه مسئولیت پزشکان ملت و بیمه مسئولیت پزشکان ایران و بیمه مسئولیت پزشکان رازی تحت پوشش داشته باشد.

اگر بیمه گذار دندانپزشک عمومی بوده و امور درمانی که خسارت داشته باشید و این مورد بیشتر از میزان تخصص فرد باشد تحت پوشش بیمه مسئولیت نمی باشد ولی ممکن است برخی از شرکت های بیمه در بیمه نامه های مسئولیت دندانپزشکان با دریافت حق بیمه اضافی پوشش ایمپلنت رو هم تحت پوشش قرار دهند

میزان نقص عضو و از کار افتادگی از هر نوع که باشد (کلی یا جزئی / موقت یا دائم ) توسط پزشکی قانونی تعیین می شود. این امر آنقدر حساس و دقیق است که کمتر کسی بدون داشتن تخصص لازم، قادر به تخمین دقیق از کار افتادگی است.