بیمه بدنه، نوعی از بیمه غیراجباری است که معمولاً برای صاحبان وسایل نقلیه بعد از بیمه شخص ثالث که پوشش بیمهای الزامی است، شهرت خاصی دارد. مطابق آیین نامه بیمه بدنه اتومبیل (آییننامه شماره 53؛ مصوب 9 اسفند 84)، بیمه بدنه، در حالت پایه برخی خسارات را پوشش میدهد. همچنین می توان با خرید پوشش های اضافی برای بیمه بدنه، ریسک حوادث ناخواسته دیگری را که ممکن است پیش آید، پوشش داد. ضمناً طبق قانون جبران برخی خسارات توسط بیمه بدنه غیرممکن است.
جالب است بدانید بیمه بدنه تنها برای خودروها قابل خریداری نیستند! طبق قانون و بنا بر اساس آنچه در واقعیت رخ میدهدبیمه بدنه نه تنها برای خودرو بلکه برای هواپیما، کشتی، کِشنده و … نیز خریداری می شود.
یکی از انواع بیمههایی که برای رانندگان و وسایل نقلیه بسیار مفید واقع میشود؛ بیمه بدنه اتومبیل است.در بیمه بدنه بیمه گزار با پرداخت مبلغ مشخص حق بیمه به شرکت بیمهگر و خرید بیمه بدنه ، وسیلهنقلیه خود را در برابر خطرات و حوادث احتمالی خودرو بیمه میکند. شرکت بیمهگر، طبق این بیمه ماشین، درصورت بروزحادثه، خسارت وارده را براساس شرایط بیمهنامه پرداخت نماید. با توجه به گران بودن خودرو و قطعات یدکی از یک طرف و اجتناب ناپذیر بودن حوادث رانندگی، اهمیت بیمهنامه بدنه خودرو به شدت پررنگ میشود.
تاریخچه بیمه بدنه؟
بعد از جنگ جهانی اول استفاده از اتومبیل در شهرهای اروپایی برای جابجایی مسافر و بار و سفر بسیار رواج پیدا کرد، در کنار استفاده از اتومبیل تعداد حوادث رانندگی نیز افزایش داشت و نداشتن ایمنی در جاده و مسیر شهری و مخصوصا ایمنی خودروها جبران خسارات اتفاق افتاده را یکی از معضلات دارندگان اتومبیل کرده بود که باید هزینه های قابل توجهی را در زمان تصادف پرداخت میکردند. به خاطر این موضوع برای اولین بار قانونی تحت عنوان قانون ترافیک جادهای در سال ۱۹۳۰ به صورت اجباری برای کلیه صاحبان خودروها و رانندگان در ایتالیا به اجرا درآمد، این بیمه نامه برای هرگونه تصادف، آسیب به افراد و یا مرگ افراد ثالث بود. بعد از این سال برای تکمیل پوششهای بیمه اتومبیل بیمه نامه بدنه نیز شکل گرفت.
چرا بیمه بدنه برای خودروی شما نیاز است؟
افزایش ارزش خودروها در سالهای اخیر، هزینههای جبران خسارتهای اتفاق افتاده را یکی از هزینههای ناخواسته برای دارندگان خودرو کرده است. همانطور که میدانید بیمه شخص ثالث خسارات جانی و مالی وارد شده به سایر افراد را جبران میکند و خودروی آسیب دیده که مقصر ماجراست نمیتواند هیچگونه خسارتی از بیمه ثالث دریافت نماید از این رو مواردی که در بیمه های شخص ثالث قابل پرداخت نمیباشد با بیمه بدنه جبران میشوند از جمله:
- در تصادفاتی که شما مقصر حادثه باشید نمیتوانید از بیمهنامههای شخص ثالث برای اتومبیل خود استفاده کنید
- اگر اتومبیل شما سرقت یا دچار آتش سوزی یا سقوط و واژگونی گردد نمیتوانید از بیمه نامه شخص ثالث خود استفاده نمایید
- زمانی که اتومبیل پارک شده شما، دچار تصادف میشود و شما نمیدانید مقصر این حادثه چه کسی است نمیتوانید از بیمه نامه شخص ثالث خود استفاده نمایید
- زمانی که اتومبیل شما گرفتار بلایای طبیعی مانند سیل و طوفان و… شود و یا خودرو و یا لوازم جانبی آن به سرقت برود، نمیتوانید از بیمه نامه شخص ثالث خود استفاده نماید
با داشتن بیمه بدنه تمام خسارتهای گفته شده از بیمه بدنه قابل دریافت است . با توجه به چند علت گفته شده، خرید بیمه بدنه می تواند بسیار عاقلانه باشد
اصطلاحاتی که در بیمه بدنه باید بدانید
- بیمه گر: شرکت بیمهای است که مشخصات آن در بیمه نامه درج شده و به ازای دریافت حق بیمه جبران خسارات احتمالی را انجام میدهد.
- بیمه گذار: شخصی است حقیقی یا حقوقی که مالک بیمه نامه است و یا مسئولیت حفظ بیمه نامه را از طرف مالک را دارد.
- ذینفع: شخصی است که بنا به درخواست بیمه گذار نام وی در این بیمه نامه درج گردیده است و تمام یا بخشی از خسارت به وی پرداخت میشود.
- حق بیمه: مبلغی است که در بیمه نامه مشخص شده و بیمه گذار موظف است در زمان خرید بیمه نامه تمام یا بخشی از آن را به ترتیبی که در بیمه نامه مشخص میشود به شرکت بیمه پرداخت نماید.
- موضوع بیمه: وسیله نقلیه زمینی است که مشخصات آن در بیمه نامه درج شده است. لوازمی که مطابق کاتالوگ وسیله نقلیه بیمه شده به خریدار تحویل و یا در بیمه نامه درج شده است نیز جر موضوع بیمه محسوب میشود.
- فرانشیز: بخشی از هر خسارت است که به عهده بیمهگذار است و میزان آن در بیمهنامه مشخص میگردد
- مدت اعتبار بیمه نامه: مدت بیمهنامهها معمولا یک ساله است اما شروع و پایان مدت اعتبار بیمهنامه به ترتیبی خواهد بود که در بیمهنامه معین شده باشد.
شرایط عمومی بیمه بدنه را بدانید
بیمه، قراردادی است که بین شرکت بیمه و یک فرد حقیقی و یا حقوقی منعقد می شود، در بیمه بدنه نیز همانند سایر بیمه نامهها دو طرف قرارداد (شرکت بیمه و بیمه گذار) متعهد به رعایت برخی از اصول هستند. وظایف و تعهدات بیمه گذار در بیمه بدنه و قوانین بیمه بدنه عبارتند از:
- رعایت اصل حد اعلای حسن نیت: از مرحله شروع استعلام بیمه بدنه خودرو تا محاسبه بیمه بدنه، اطلاعاتی توسط بیمه گذار ثبت میشود و شرکت بیمه بر اساس آن محاسبه نرخ بیمه بدنه را انجام داده و بیمه نامه را صادر میکند. اگر بیمه گذار واقعیتی را پنهان کرده و یا اطلاعاتی بر خلاف واقعیت به شرکت بیمه بدهد، در زمان خسارت بیمه تعهدی را نسبت به جبران نخواهد داشت و بیمه نامه نیز ابطال خواهد شد.
- پرداخت حق بیمه: شروع تعهدات بیمه نامه با پرداخت حق بیمه شروع میشود، در خرید نقدی، در همان ابتدا تمامی حق بیمه را وی پرداخت میکند ولی در خرید قسطی، در زمان سررسید اقساط باید مبلغ حق بیمه را پرداخت شود، در غیر این صورت شرکت بیمه میتواند بیمه نامه را فسخ نماید و یا تعهدی در جبران خسارت را نداشته باشد. با پرداخت نقدی بیمه بدنه، عموما شرکتهای بیمه با ارائه تخفیف بیمه بدنه در محاسبه بیمه بدنه، از این نوع خرید بیمه نامه حمایت مینمایند. بنابراین خرید نقدی بیمه بدنه ارزانترین خرید بیمه بدنه خواهد بود.
- اعلام تشدید خطر: در ابتدای قرارداد بیمه بدنه، بیمه گذار برخی از شرایط خودرو از قبیل نوع کاربری و ارزش خودرو و …را به شرکت بیمه اعلام میکند، چنانچه در طول مدت بیمه نامه تغییراتی در هر یک از موارد فوق اتفاق بیافتد ، بیمه گذار موظف است که شرکت بیمه را از این تغییر آگاه نماید، در غیر این صورت شرکت بیمه تعهدی در برابر جبران خسارت شرایط نامتعارف نخواهد داشت و خسارت بر اساس شرایط اولیه بیمه نامه پرداخت میشود.
- اعلام خسارت: هر بیمه گذاری موظف است در زمان خسارت حداکثر تا ۵ روز کاری به شرکت بیمه اطلاع داده و مدارک لازمه را به شرکت بیمه تحویل دهد.
- عدم اظهارات خلاف واقع: تقلب در خرید بیمه نامه از اتفاقاتی میباشد که برخی از بیمه گذاران متاسفانه در زمان اعلام اطلاعات به شرکت بیمه انجام میدهند. در این صورت شرکت بیمه تعهدی را در جبران خسارت نخواهد داشت.
- جلوگیری از وقوع حادثه و توسعه خسارت: با توجه به ماهیت بیمه که برای جبران خسارت میباشد، اما بیمه گذار موظف است که برای جلوگیری از وقوع حادثه و حتی توسعه خسارت احتیاط های لازم را انجام دهد، چراکه ممکن است در برخی از موارد خود بیمه گذار اقدام به ایجاد خسارت نماید تا مبلغی را به صورت خسارت دریافت نماید. یکی از دلایل اعمال فرانشیز بیمه بدنه به همین دلیل است.
- خودداری از جابجایی و یا تعمیر وسیله نقلیه: در زمانی که حادثه ای اتفاق بیافتد، فرد بیمه گذار باید از جابجایی و یا تعمیر وسیله نقلیه اجتناب کند، مگر این که این جابجایی به دستور مامور انتظامی باشد.
بازدید از خودرو برای صدور بیمه بدنه و شرایط آن
پیش از صدور بیمه بدنه کارشناس بیمه باید از خودرو بازدید کند و بازدید از خودرو باید در نور روز و در صورت تمیز بودن خودرو انجام شود. بیمه بازار با اعزام کارشناس بیمه به محل، پروسه بازدید را در کمترین زمان ممکن برایتان انجام میدهد.
صدور بیمه بدنه برای خودروهای قدیمی
خودروهایی که سال ساخت آنها بالای ۲۰ است، برای صدور بیمه بدنه نیازمند مجوز هستند. برای خودروهای قدیمی (خودروهایی که از سال ساخت آنها بیش از ۱۰ سال گذشته باشد) افزایش حق بیمه اعمال میشود که این افزایش نرخ، ۵٪ به ازای هر سال است.