آسانسورها همانند بسیاری از وسایل نقلیه در حال حرکت هستند ، قطعات متحرک داشته و مردم را از جایی به جای دیگر منتقل می کنند. با توجه به دلایل ذکر شده و سایر موارد دیگر ، آسانسورها به نوعی محافظت در مقابل خطرات و هزینه های قابل توجه پیش روی خود نیاز دارند. معمولا خط مشی بیمه ها که ساختمان ها و منازل را تحت پوشش قرار می دهد شامل آسانسور نبوده و باید بیمه آسانسور را جداگانه خریداری کنید.
بیمه مسئولیت آسانسور چیست
شما هرگز نمیدانید چه زمانی یا کجا قرار است اتفاقی بیوفتد و حتی بیشتر از آن، چه تأثیری روی شما خواهد گذاشت! بیمه آسانسور، مسئولیت پرداخت غرامت به اشخاص ثالثی را که در اثر تصادف آسانسور در ساختمان شما مجروح شدهاند بر عهده میگیرد. بیمه مسئولیت حوادث آسانسور از مالک یا اپراتور آسانسورهایی که تحت تعمیر و نگهداری منظم هستند، محافظت میکند. مسئولیت شما در قبال مطالبات غرامت شخص ثالث به دلیل حوادثی که ممکن است در آسانسورهای شما رخ دهد، در پوشش نوشته شده در بیمه نامه شما تضمین میشود. بیمه مسئولیت حوادث آسانسور را میتوان توسط مدیران ساختمان یا به طور جمعی توسط اجارهداران خریداری کرد.
بیمه آسانسور یا بیمه مسئولیت آسانسور نوعی بیمه مسئولیت مدنی است. بدین معنی که چنانچه در اثر حوادث آسانسور، ساکنین ساختمان مقصر شناخته شده و محکوم به جبران خسارات جانی و مالی شوند، شرکت بیمه آسانسور باید تمام خسارات ایجاد شده را جبران کند؛ این بیمه برای جبران خسارتهای ناشی از حوادث آسانسور استفاده میشود. در حادثه آسانسور معمولاً مالک ساختمان و شرکتهای سرویس و نگهداری آسانسور مقصر شناخته میشوند. آنها باید خسارتهای مالی و جانی را پرداخت کنند. در این شرایط اگر از قبل، بیمه آسانسور خریده باشند، شرکت بیمه خسارت را به افراد زیان دیده پرداخت میکند.
چه کسی ممکن است مسئول تصادفات آسانسور باشد
ارزیابی اینکه چه کسی مسئول تصادف آسانسور است بستگی به ماهیت حادثه دارد. افرادی که ممکن است مسئول حوادث آسانسور باشند عبارتند از:
- مالک ساختمانی که آسانسور یا پله برقی در آن قرار دارد
- هر شرکت تعمیر و نگهداری آسانسور که برای بازرسی یا تعمیر آسانسور استخدام شده است
- طراحان آسانسور یا سازندگان آسانسور
- هر شرکتی که آسانسور را نصب میکند
- متصدیان یا کارکنانی که مسئول راهاندازی اپراتور دستی هستند
برخی از رایج ترین انواع تصادف آسانسور چیست
تعیین شایعترین نوع حادثه آسانسور دشوار است زیرا شرایط بسیار متفاوتی وجود دارد که باعث بروز آنها میشود. ادعاهای تصادف آسانسور از اشتباهی که کارمند مرتکب شده تا مشکل در فرآیند نصب را شامل میشود. در زیر رایجترین انواع حوادث آسانسور ذکر شده است:
- درهای آسانسور به طور غیرمنتظرهای به روی مشتری بسته میشود و باعث آسیب میشود.
- حرکات ناگهانی آسانسور یا “سقوط آزاد” که باعث سقوط سریع یا شدید آسانسور میشود.
- هنگامی که فردی به پایین چاه آسانسور میافتد که به راحتی قابل مشاهده نیست
- زمانی که آسانسور برای مدت زمان قابل توجهی بین طبقات گیر میکند
- نقص در طراحی یا ساخت آسانسور یا درهای آن
پوششهای بیمه آسانسور چیست
در بیمه آسانسور فقط خسارتهایی تحت پوشش قرار میگیرند که بر اساس شرایط مندرج در بیمهنامه باشند. در غیر این صورت، شرکت بیمهگر هیچگونه مسئولیتی را قبول نخواهد کرد.
پوششهای بیمه آسانسور شامل موارد زیر هستند:
- پوشش فوت
- پوشش نقص عضو
- پوششهای هزینه پزشکی
- پوشش خسارت مالی برای آسانسورهای باربر
باید گفت که میزان تعهدات در بیمهنامه بر اساس شرایط آسانسور، نوع استفاده و همچنین درخواست بیمهگزار مشخص خواهد شد.
مواردی که تحت پوشش بیمه آسانسور نیستند
در این نوع بیمهنامه، فقط خسارتهایی جبران میشوند که بر اثر استفاده از آسانسور به افراد و اموال آنها وارد شده باشند. آسیبهای که منشأ آنها عامل بیرونی است و باعث آسیب به آسانسور و در نتیجه افراد شده است، تحت پوشش این بیمهنامه نخواهند بود.
عوامل خارج از شرایط بیمه آسانسور شامل موارد زیر هستند:
- خسارتهای ناشی از جنگ، شورش و بلوا
- خسارتهای ناشی از انفجار هستهای
- خسارتهای وارد شده عمدی
- خسارتهای ناشی از آسیبهای فنی قبل از عقد بیمهنامه
- خسارتهای ناشی از تخلف از قوانین
- خسارتهای ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله
باید یک نکته مهم را در نظر داشته باشید که اگر سرویس آسانسور به موقع انجام شود یا شرکت مجازی برای تعمیرات و سرویس اقدام نکند، بیمهگر تعهدی در قبال پرداخت خسارت نخواهد داشت. همچنین در صورت وارد شدن آسیب به دلیل اضافه بار، بیمهگر فقط بخشی از خسارت را جبران خواهد کرد.
نکته مهم دیگر اینکه، بیمه آسانسور خسارتهای ناشی از آتش سوزی را جبران نخواهد کرد. برای تحت پوشش قرار دادن این نوع حادثه باید به صورت جداگانه بیمه آتش سوزی خریداری کرد. بیمه بالابر فقط خسارتهای جانی و مالی وارد شده بر اثر استفاده از آسانسور را پوشش می دهد.
محاسبه نرخ بیمه نامه اسانسور
نرخ بیمه نامه در تمام شرکت ها به شرایط آسانسور بستگی دارد . این شرایط به کاربری آسانسور ، سن و گنجایش آسانسور ، کاربری ساختمان ، تعداد طبقات و نوع درب آسانسور بستگی دارد که در ادامه بیشتر با جزئیات این شرایط آشنا می شویم :
کاربری آسانسور
این که نوع کاربری آسانسور چیست بر نرخ بیمه نامه تاثیر دارد. در کل کاربری آسانسورها به 3 حالت است :
- آسانسور حامل انسان یا نفربر
- آسانسور حمل بار
- آسانسور مشترک نفر و بار
سن آسانسور
هر چه قدمت آسانسور بیشتر باشد ، ریسک حادثه در آن بالاتر است و طبیعی است که حق بیمه آسانسورهای قدیمی از جدید بیشتر باشد.
گنجایش آسانسور
در آسانسورهای نفربر یا مسافری تعداد نفرات مجاز برای استفاده از آسانسور و در آسانسورهای باربری ظرفیت حمل بار تاثیر مستقیم بر روی حق بیمه دارند.
کاربری ساختمان
یکی دیگر از عوامل موثر بر قیمت بیمه نامه آسانسور نوع کاربری ساختمانی است که آسانسور در آن استقرار دارد. به طوری که حق بیمه آسانسور ساختمان های تجاری و اداری با هم متفاوت است و برای ساختمان های تجاری و اداری باید حق بیمه بیشتر بپردازید. کاربری ساختمان ها در بیمه آسانسور به دو صورت تعریف شده است :
- ساختمان های مسکونی
- ساختمان های تجاری و اداری
تعداد طبقات ساختمان
ملاک طبقات برای آسانسور تعداد طبقاتی است که آسانسور در آن توقف دارد. تعداد طبقات در ساختمان های بلند با آپارتمان ها متفاوت است. برای بناهایی که بیشتر از 15 طبقه دارند ، حق بیمه اضافه می شود.
نوع درب
یکی از عوامل تاثیرگذار بر نرخ بیمه آسانسور داشتن درب داخلی آسانسور می باشد. هنگامی که اتاقک آسانسور درب داخلی نداشته باشد ، به حق بیمه اضافه می شود.